MBE - Magyarországi Bolgárok Egyesülete

 
Lazar Ivanov teteveni származású kertész kezdeményezésére 1914. július 27-én egy 17 fős szervezőbizottság
egyhangúlag elfogadja az Egyesület megalapításának ötletét és aláírásgyűjtést kezdeményez tagtoborzás céljából, hogy augusztus 2-ára, Illés napjára közgyűlést hívhasson össze. Lazar Ivanov mindössze 6 nap alatt 170 embert toboroz, akik összesen 4345 aranykoronát adományoznak.
1914. augusztus 2-ára alakuló gyűlést hívnak össze. A Sztefan Gjokov által javasolt alapszabályt egyhangúlag elfogadják és megválasztják az első elnökséget, élén Lazar Ivanovval. Dimitar Dimitrov átengedi Lónyay utcai lakását az egyesület céljaira. Lazar Ivanov emlékezetes szavai a tudás és hit felé vezető utat mutatják.
„A jövőt nem csupán kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni. A szemet pedig a tudomány nyitja fel.”
 
1916. május 27-én a gyűlés alapot hoz létre az iskola és a templom megépítésére, mint a műveltség és a szellem pilléreinek megszilárdítására.
A Magyarországi Bolgárok Egyesületét díjak sorával tüntették ki. 1964-ben elnyerte a Cirill és Metód Érdemrend első fokozatát. 2009-ben a Határon Túli Bolgárok Hivatala Ivan Vazov emlékplakettel tüntette ki a szervezetet. Ugyanabban az évben a Magyar Köztársaság miniszterelnöke magas rangú állami kitüntetésben, Kisebbségekért Díjban részesítette az Egyesületet. A díjat Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke vette át.
  
Az Egyesület alapvető célja a Magyarországon élő bolgár nemzetiségű emberek hagyományainak megőrzése, ápolása, és a magyarországi bolgárok kultúrájának szélesebb körben való elterjesztése.
 
A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 2018. 04. 21-én megválasztott vezetősége:
Elnök: Tanev Dimiter
Alelnökök: dr. Muszev Dancso, Karailiev Iván, Velkov Nikolaj
Tagok: Andonov Alekszi, Belosinova Dragetta, Fiko Nacsó, Gardev Károly, Hadzsikosztova Gabriella, Jorgov Cvjatko, Kalicov Vladimir, Karailiev Illés, Kucarov Dimiter, Kusev Dimiter, Kusev Nikola, Micsev Péter, Petkova Milka, Popov E. Sztefan, Tihova Kraszimira, Tyutyunkova Mónika, Varga Szimeon
 
Ellenőrző Bizottság:
Elnök: Tütünkov Jordán
Tagok: Nackina Eliszaveta, Kirkov Vladimír, Velkov Mladen, Vladov Veszelin
 
Kapcsolat:
Cím: 1097 Budapest, Vágóhíd u. 62.
Tel.: +36 1 216 6560
Fax: +36 1 215 4193
E-mail: iroda@bolgaregyesulet.hu
www.bolgaregyesulet.hu
 

 
Bolgár Művelődési Ház  
  
A Magyarországi Bolgárok Egyesülete székhelye, a Bolgár Művelődési Ház a közösségi élet, kultúra és szórakozás fontos színtere. A közösség első számú központja. Olyan hely, ahol nemzedékek adják át egymásnak hagyományaikat és szokásaikat. 445 kertészcsalád adományaiból épült, végül 1957. szeptember 9-én nyitotta meg kapuit. 1982-ben az épület hotellel és étteremmel bővült a Magyarországi Bolgárok Egyesülete anyagi függetlenségének biztosítása céljából. 
 
1992-93-ban itt ülésezett a Nemzetiségi Kerekasztal, melynek keretében előkészítették az 1993-as nemzetiségi törvényt.
 
2004 és 2007 között az épület felújításon esett át, mely a magyar állam támogatásával valósult meg. Az utóbbi néhány év során azonban szűknek bizonyult a hely az új idők támasztotta kihívások és közösségi célok számára. Az új, modern központ iránti elképzelés támogatásra talált úgy a bolgár, mint a magyar államnál. 2019-ben új emelettel bővítették az épületet, amelyben próbák, kiállítások és konferenciák szervezésére egyaránt alkalmas multifunkcionális termet alakítottak ki. Szintén korszerűsítették a színháztermet, a hozzátartozó színpadi technikával együtt.
 
A Bolgár Művelődési Ház kertészadományokból történő megépítése olyan gesztus, amely kötelez. Felújítása az évek folyamán nem csupán racionális döntés, hanem az itteni bolgárok összetartásának jelképe is. A jelen nemzedékei így fejezik ki elkötelezettségüket a fejlődés mellett és törekednek arra, hogy nyomot hagyjanak a magyarországi bolgár közösség történetében.
 
A Bolgár Művelődési Ház a legkülönbözőbb rendezvények vonzásközpontja.
 

 
110 éves a Magyarországi Bolgárok Egyesülete
2024 március 3-án a Bolgár Művelődési Ház épületében került sor Bulgária nemzeti ünnepe, és a Magyarországi Bolgárok Egyesületének megalakulásának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.
Köszöntőt mondott Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke és Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. Ezután a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, dr. Muszev Dancso átadta a Március 3. díjat Kalicov Gizellának és Kirov Péternek.
Az ünnepi est csúcspontja a Trio Vladigerov koncertje volt, amely elnyerte a közönség lelkes tapsát, amely többször is ráadással jutalmazta a három virtuózt.
 
 
 
 
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
Design by studio7designs

Minden jog fenntartva 2014 © bolgarszoszolo.hu

Magyar-Bolgár barátság