Választás 2024

Általános helyi és nemzetiségi önkormányzati választások
 
Időpont: 2024. június 09.
 

Nemzetiségi névjegyzék

Minden magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, aki bolgár nemzetiséghez tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozása. A kérelem benyújtása fizetési kötelezettséggel nem jár.
2024. évi általános nemzetiségi választásokon csak az szavazhat, aki május 31-én 16 óráig kéri névjegyzékbe vételét.
Névjegyzékből törlés: május 31-én 16 óráig lehetséges.
 
A kérelem elektronikus úton, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is benyújtható.
1. Elektronikus úton
A kérelem elektronikus úton – elektronikus azonosítással – a www.magyarorszag.hu honlapon elérhető Személyre Szabott Ügyintézési Felületen, ide kattintva nyújtható be.
2. Személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem.
A kérelem személyesen szóban terjeszthető elő, a kérelem kézbesítési meghatalmazott útján történő benyújtásához szükséges nyomtatvány itt kitölthető és kinyomtatható.
 
A kérelmen kívül nincs szükség egyéb dokumentum benyújtására.
A kérelemről a Nemzeti Választási Iroda automatikus döntéshozatali eljárásban dönt.
 
Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük a kérelmező lakcímigazolványában vagy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványában (magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) feltüntetett adatokkal, és magyarországi lakcímének érvényesnek kell lennie.
A kérelemben nyilatkoznia kell arról, hogy melyik nemzetiséghez tartozik.
 
A kérelemben a választópolgár nemzetiségi névjegyzékbe vételét kérheti
- csak az önkormányzati választásokra: ebben az esetben részt vehet a nemzetiségi önkormányzati választáson, valamint nemzetiségi jelöltként indulhat a helyi önkormányzati választáson, de az országgyűlési választáson (az egyéni jelölt mellett) pártlistára szavazhat vagy
- az önkormányzati és az országgyűlési választásokra is: ebben az esetben az országgyűlési választáson (az egyéni jelölt mellett) a nemzetiség listájára szavazhat, pártlistára nem.
 
Mindenki csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben, több nemzetiséghez tartozás feltüntetésére nincs lehetőség.
Bármikor kérhető a nemzetiséghez való tartozás törlése, és az országgyűlési választásra vonatkozó nyilatkozat is bármikor módosítható.
A kérelem benyújtása során lehetőség van olyan értesítési cím megadására, amelyre – a tárhelye mellett – a Nemzeti Választási Iroda a döntést kézbesítheti.
 

 
Átjelentkezés az európai parlamenti, a helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati általános választáson
 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán a tartózkodási helye szerinti településre történő átjelentkezéssel az a választópolgár tud szavazni, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és az átjelentkezésre irányuló kérelme elbírálásakor ugyanazon tartózkodási hellyel rendelkezik és a tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.
 
A választópolgár bármely településre átjelentkezhet, és az átjelentkezettek számára kijelölt szavazókörben adhatja le a szavazatát az Európai Parlament tagjainak választásán, ha nem létesített bejelentett tartózkodási helyet a választás kitűzését megelőző 30. napig.
 
Az átjelentkezéshez kérelmet kell benyújtani. A kérelem elektronikus úton, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is benyújtható.
1. Elektronikus úton
A kérelem elektronikus úton – elektronikus azonosítással – a www.magyarorszag.hu honlapon elérhető Személyre Szabott Ügyintézési Felületen, ide kattintva nyújtható be.
2. Személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely helyi választási irodában benyújtható a kérelem.
A kérelem személyesen szóban terjeszthető elő, a kérelem kézbesítési meghatalmazott útján történő benyújtásához szükséges nyomtatvány az európai parlamenti általános választás esetén itt, a helyi önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati általános választás, az időközi helyi önkormányzati választás, valamint a helyi népszavazás esetén itt kitölthető és kinyomtatható.
 
A kérelmen kívül nincs szükség egyéb dokumentum benyújtására.
A kérelemről a Nemzeti Választási Iroda automatikus döntéshozatali eljárásban dönt.
 
Figyelem! A kérelemben feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük a kérelmező lakcímigazolványában vagy személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványában (magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) feltüntetett adatokkal, és magyarországi lakcímének érvényesnek kell lennie. Ezen kívül a tartózkodási hely lakcímkártyán szereplő bejelentési időpontja legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. nap lehet. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a Nemzeti Választási Iroda a kérelmet elutasítja.
 
A kérelem benyújtása során lehetőség van megadni egy olyan értesítési címet, ahova a Nemzeti Választási Iroda megküldi a kérelem elfogadásáról vagy annak elutasításáról szóló döntést.
 
Határidő:  
Az átjelentkezés iránti kérelem a szavazást megelőző 66. naptól kezdve nyújtható be. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon 16 óráig meg kell érkeznie a választási irodához. 
 
Az átjelentkezés iránti kérelem módosítása és visszavonása:
Az átjelentkezési kérelem legkésőbb a szavazást megelőző 9. napon módosítható és legkésőbb a szavazást megelőző 2. napon 10 óráig vonható vissza.
 
A kérelem benyújtása fizetési kötelezettséggel nem jár.
 
 
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
Design by studio7designs

Minden jog fenntartva 2014 © bolgarszoszolo.hu

Magyar-Bolgár barátság